Spesifisér ditt søk i en av kategoriene
SIO anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Add to Favorites Share Send
Film | 15/03/12

Hugo Cabret: En hyllest til filmen

  

  • Magisk. Asa Butterfield og Ben Kingsley i Oscarstatuett-sankeren «Hugo Cabret». Foto: filmweb.no Foto: Ikke oplyst

    Magisk. Asa Butterfield og Ben Kingsley i Oscarstatuett-sankeren «Hugo Cabret». Foto: filmweb.no

Premiere 16. mars: En flottere film for å vise barna filmens magi enn «Hugo Cabret» skal du lete lenge etter.

Martin Scorsese hyller filmens magi med «Hugo Cabret», som forteller historien om den 12-årige urmakersønnen Hugo (Butterfield).

Etter sin fars død styrer han klokken på en togstasjon i 1930-tallets Paris, hvor han også bor uten at noen vet det.

Filmhistorien

I en svært lekker film, som forsvarer effektbruken, i motsetning til mange andre såkalte 3D-filmer, forteller Scorsese oss om Hugo, hele tiden med den tidlige filmhistorien som bakteppe.

Og den franske filmskaperen Georges Melies skal vise seg å få en helt sentral rolle i filmen.

Det eneste Hugo har igjen etter faren er en komplisert robot, som han er overbevist om har en beskjed fra han, bare han kan få den til å virke. Hele historien skyter fart inn i eventyrverdenen, som bare film kan det, da Hugo treffer Isabelle (Moretz) og hennes stefar, grinebiteren og leketøysreparatøren Georges (Kingsley).

Scorsese behersker alle filmens nyanser og teknikker, her sklir stumfilmpastisjer og nye 3D-effekter over i hverandre, som en endelig hyllest til filmhistoriens magi.

Fra Brødrene Lumieres enkleste stumfilmvisninger til dagens høyteknologiske produksjoner. Alt med en fortellerglede som viser tydelig at regissøren har full forståelse for filmens påvirkningskraft og hvilke knapper han skal trykke på for å frambringe det. 

Barnefilm for alle aldere

«Hugo Cabret» har blitt en barnefilm for folk i alle aldre og selv om det var først og fremst på grunn av lyd og tekniske effekter den hamstret Oscar-priser, er skuespillerprestasjonene fra både barn og voksne glimrende.

Scorsese forteller om filmens makt til å framstille drømmer, men tar seg også tid til litt eksistensialisme. Akkurat som bestanddelene i et urverk har sine bestemte roller, har også menneskene det, fortelles det, i en film som først og fremst handler om illusjoner og muligheter.

Og en flottere film for å vise barna filmens magi skal du lete lenge etter. Samtidig som den er en nostalgisk godbit for de voksne.

Sjekk forestillinger på Oslokino.no

LES FLERE FILMANMELDELSER PÅ SKJERIOSLO!

Skriv din egen vurdering

© Mediehuset dittOslo – skjeriOslo.dittOslo.no
Ansvarlig redaktør: Tore Bollingmo. Nettsjef: Christian Haksø.

For informasjon kontakt: skjeriOslo@dittOslo.no.
Telefon: 22 63 91 00. Gateadresse: Akersgata 28A, 0158 Oslo. Utgiver: Mediehuset dittOslo, Postboks 795 Sentrum, 0106 Oslo.
skjeriOslo har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Kopiering av materiale fra våre sider for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Redaktørplakaten | PFU