Spesifisér ditt søk i en av kategoriene
Add to Favorites Share Send
Film | 03/07/14

– Slutt å drømme, gå ut og film!

  • Jarand Breian Herdal fra Lilleaker er klar for framtida som filmregissør. Nå er han aktuell med den egenproduserte piloten til TV-serien "Clowne" på nett. Foto: Ikke oplystJarand Breian Herdal fra Lilleaker er klar for framtida som filmregissør. Nå er han aktuell med den egenproduserte piloten til TV-serien "Clowne" på nett.
  • Clowne handler om en mann som må tilbringe sin samfunnstjeneste som en klovn, da han forelsker seg i en nymfoman med egen bagasje på slep. Foto: Ikke oplystClowne handler om en mann som må tilbringe sin samfunnstjeneste som en klovn, da han forelsker seg i en nymfoman med egen bagasje på slep.
  • En scene i Clowne ble spilt inn på Blå. Foto: Foto: Anne Marie Huck QuayeEn scene i Clowne ble spilt inn på Blå.
Det er rådet fra 18 år gamle Jarand Breian Herdal som er aktuell med den egenproduserte piloten til tv-serien "Clowne".

BRENNERIVEIEN: Mange 18-åringer har ofte én slags idé om hvilken retning de vil gå og hva slags karriere de sikter seg mot. Andre har visst det lenge, og Jarand Breian Herdal fra Lilleaker er én av dem.

– Man må bare gjøre det, sier Jarand (18), manusforfatter og regissør som nylig gikk ut av Ullern videregående skole.

Han snakker om det å faktisk realisere drømmene sine og ikke bare sitte inne med kreative samtaler og tanker om et prosjekt som aldri blir til virkelighet.

Den ferdige piloten til tv-serien Clowne ble til med nettopp slik innsatsvilje, og fint lite annet.

Clowne handler om en mann som må gjennomføre samfunnstjeneste som klovn. Han forelsker seg i den nymfomane Jen, og et merkelig forskrudd univers med alt fra skumle gorillaer til bisarre historier nøstes sammen.

Det er en svart komedie hvor alle skuespillerne snakker engelsk.

No budget

– Vi hadde 25.000 kroner da vi startet opptak, sier han.

Han forteller at allerede på første opptaksdag ble budsjettet sprengt. En leiebil ble kræsja før man hadde kommet seg til location, men filmen måtte lages uansett. Økonomiske bekymringer fikk man ta senere, for da det sto om å få ferdig filmen eller å gi opp var aldri sistnevnte et alternativ.

– Vi filmet med RED kamera, sier Jarand og forteller at det var et mål å bli tatt seriøst, tross deres unge alder.

Profesjonelt nok er nemlig et slikt kamera, da blant annet Hobbiten ble filmet med samme utstyr.

Filmkarrieren startet enda tidligere med suksessen "Everywhen". Det var intet mindre enn en science fiction-spillefilm regissert og laget av Norges yngste filmarbeidere, nemlig en gjeng med 17-åringer. Det var Jarand (manusforfatter og regissør) og Jens Peder Hertzberg (foto, etterarbeied og produsent) som sto bak det hele.

Les mer om Everywhen i et tidligere intervju med skjerioslo.no her!

Generøs filmbransje

– Det var nok på grunn av suksessen vi fikk med "Everywhen" at vi fikk mulighet til å lage Clowne, sier Jarand.

Førstnevnte film er nå lansert på DVD / Blueray og Itunes i 57 land og er blant Pirate Bays mest nedlastede filmer for øyeblikket. Dette kommer særlig av valget som ble gjort å lage filmen på engelsk, noe de også satser på i Clowne.

Han forteller om en ekstremt generøs og snill filmbransje, som på alle vis har forbarmet seg over ham selv og det unge crewet med alt fra gratis utlån av utstyr til hjelp med etterarbeid.

SE CLOWNE HER

Selv om filmen er skutt rundt om på locations i Oslo, er målet å maskere at man er i et norsk univers.

– Vi prøver egentlig å skjule hvor vi kommer fra, sier Jarand og smiler.

Utsikten fra Ekeberg har i etterarbeid fått en Los Angeles skyline og klippene fra Sørkedalen er lite naturtro i ferdig film. Det er bare scenene skutt fra Blå i Brenneriveien som er lett gjenkjennelige for Oslo-folk.


18-timersdager

Tanken bak filmen var å lage en kinopplevelse på tv, noe som har blitt svært vellykket i det endelige resultatet.

– Alle skuespillerne jobbet gratis, sier Jarand, som forteller om 18 timer lange arbeidsdager hvor ikke en av dem gikk som planlagt.

Da de ikke fikk avtalt regn til en scene på en kirkegård ble det improvisert fram bladkasting, en skuespiller uteble og crewet ble tilbudt kokain under innspillingen foran et fullpakket Blå-publikum.

Jarand begynner til høsten på filmskole i Los Angeles, og har som mål å selge inn piloten, slik at tv-serien kan bli en realitet. Foreløpig har det allerede kommet inn et tilbud, men dette innebærer alt for lite budsjett, sier han.

Flere store og små prosjekter er på gang, hvorav ett av dem er en biografisk spillefilm om en kjent person i Norge.

Han har nylig skutt ferdig en kortfilm, og jobber allerede med et nytt manus.

– Det er mange baller i lufta nå, sier han.

I tillegg jobber han og Jens Peder som regissører hos Go Electra, hvor de blant annet lager reklamefilm.

– Målet er å lage en film i L.A. som blir satt opp på norske kinoer, sier Jarand, som helt sikkert ikke er altfor langt unna å få oppfylt nok en drøm.

Han har et budskap til unge kreative sjeler:

– Slutt å drøm, gå ut og lag film!

Les også: Minifestival for alle som bryr seg

Kommenter denne artikkelen

© Mediehuset dittOslo – skjeriOslo.dittOslo.no
Ansvarlig redaktør: Tore Bollingmo. Nettsjef: Christian Haksø.

For informasjon kontakt: skjeriOslo@dittOslo.no.
Telefon: 22 63 91 00. Gateadresse: Akersgata 28A, 0158 Oslo. Utgiver: Mediehuset dittOslo, Postboks 795 Sentrum, 0106 Oslo.
skjeriOslo har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Kopiering av materiale fra våre sider for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Redaktørplakaten | PFU