Spesifisér ditt søk i en av kategoriene
SIO anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Add to Favorites Share Send
Film | 30/03/12

Svensk røverhistorie fra andre verdenskrig

  

  • En fiende å dø for. Foto: Filmweb Foto: Ikke oplystEn fiende å dø for. Foto: Filmweb
Premiere 30. mars: «En fiende å dø for» er andre verdenskrig dratt ned på makronivå. Det hele blir en lite troverdig røverhistorie.

I 1912 lanserte den tyske forskeren Alfred Wegener teorien om Pangea – at alle kontinenter en gang hang sammen I august 1939 seiler et forskningsskip ut fra Svalbard. Målet er å bekrefte Wegeners teori.

Konflikt når krigen bryter ut

Ekspedisjonen er tysk, skipet russisk, kapteinen norsk (Sven Nordin), og om bord befinner det seg to tyske, to britiske og en svensk forsker. Tonen er spent, men gemyttlig. Gjengen ombord er enige om ikke å snakke ok politikk, men holde seg til vitenskapen.

Natt til 1. september invaderer Tyskland Polen. Rett etter erklærer Storbritannia og Frankrike krig mot Tyskland. Forskerne prøver å holde en nøytral tone. Men spenningen stiger, ikke alle er den de gir seg ut for å være og snart er helvete løs.

Likner "Into the White"

Svenske Peter Dalle står for manus og regi i «En fiende å dø for». Han gir oss andre verdenskrig dratt ned på makronivå. Politiske fiender bokstavelig talt i samme båt. Spektakulære omgivelser ved Svalbard. Et internasjonalt skuespillerteam til å fylle rollene på troverdig vis i forhold til språk.

Det lover godt, men forventningene daler i takt med passasjerenes utagerende oppførsel og alle mot alle-plott.

Likhetene til Petter Næss" «Into the white» er flere. Men der Næss gir oss et interessant og tankevekkende drama med sterke humanistiske undertoner, gir Dalle oss en lite troverdig røverhistorie.

Filmen utvikler seg fra drama til ujevn thriller uten større klangbunn enn underholdning i øyeblikket. Det er synd. Særlig underholdende er den heller ikke.

Sjekk forestillinger og bestill billetter på Oslokino.no

LES FLERE FILMANMELDELSER PÅ SKJERIOSLO!

Skriv din egen vurdering

© Mediehuset dittOslo – skjeriOslo.dittOslo.no
Ansvarlig redaktør: Tore Bollingmo. Nettsjef: Christian Haksø.

For informasjon kontakt: skjeriOslo@dittOslo.no.
Telefon: 22 63 91 00. Gateadresse: Akersgata 28A, 0158 Oslo. Utgiver: Mediehuset dittOslo, Postboks 795 Sentrum, 0106 Oslo.
skjeriOslo har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Kopiering av materiale fra våre sider for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Redaktørplakaten | PFU