Spesifisér ditt søk i en av kategoriene
Add to Favorites Share Send
Musikk | 03/05/12

Øyafestivalen fikk kulturpris

Skrevet av Journalist magne.enoksen@dittoslo.no

  

  • ØYAGLEDE FOR KULTURPRIS: Overveldet og overrasket var de, alle tre, da ordføreren ringte med den gledelige nyheten om at Øyafestivalen var tildelt Oslo bys kulturpris for 2011. Pressesjef Jonas Prangerød, bookingsjef Claes Olsen og daglig leder Stein Arne Blomseth stilte torsdag stolte som haner til høytidelig prisutdeling i bankettsalen i rådhuset. Foto: Ikke oplystØYAGLEDE FOR KULTURPRIS: Overveldet og overrasket var de, alle tre, da ordføreren ringte med den gledelige nyheten om at Øyafestivalen var tildelt Oslo bys kulturpris for 2011. Pressesjef Jonas Prangerød, bookingsjef Claes Olsen og daglig leder Stein Arne Blomseth stilte torsdag stolte som haner til høytidelig prisutdeling i bankettsalen i rådhuset.
  • BEST?: Øyafestivalen 2011 kan bli kåret til årets beste mellomstore festival i Europa. Foto: Arkivfoto Øystein Dahl JohansenBEST?: Øyafestivalen 2011 kan bli kåret til årets beste mellomstore festival i Europa. Foto: Arkivfoto Øystein Dahl Johansen
  • Prisverdig: Ordfører Fabian Stang og Øystein Sundelin (H) delte ut Oslo bys kulturpris på 100.000 kroner, en bronsemedalje og et litografi. Daglig leder Stein Arne Blomseth tok i mot prisen på vegne av Øyafestivalen. Foto: SturlasonPrisverdig: Ordfører Fabian Stang og Øystein Sundelin (H) delte ut Oslo bys kulturpris på 100.000 kroner, en bronsemedalje og et litografi. Daglig leder Stein Arne Blomseth tok i mot prisen på vegne av Øyafestivalen. Foto: Sturlason
I 1999 var det snaut 1.000 publikummere på Kalvøya, i fjor var 85.000 innom Middelalderparken. Torsdag fikk Øyafestivalen Oslo bys prestisjetunge kulturpris.

OSLO RÅDHUS: Ordfører Fabian Stang var i praktslag og kombinerte stilriktig og lun med en blanding av spøk og alvor da han delte ut Oslo bys kultur- og kunstnerpriser for 2011. Han ringer alle vinnerne personlig, og inviterer høytidelig.

Fra 1999 har Øyafestivalen utviklet seg til en internasjonalt anerkjent musikkfestival - og har blitt et svært populært arrangement. For 2012 er over 90 prosent av billettene allerede solgt. Daglig leder Stein Arne Blomseth i Øyafestivalen takket artister, frivillige, ansatte og samarbeidspartnere, og fortalte at telefonen fra Fabian Stang kom veldig overraskende.

- Vi ble både overveldet og overrasket. En kikk på nettet over de som har vunnet prisen tidligere, gjorde inntrykk på oss. Vi er voldsomt stolte. Fra 1999 har vi hatt rundt 2.000 konserter, og over 16.000 frivillige har lagt ned en herlig innsats, sa en beæret Blomseth.

Etter å ha servert ishavsrøye til sine rundt 60 gjester, delte Fabian Stang ut prisene sammen med Øystein Sundelin (H), som for anledningen ble tildelt rollen som "Tause-Birgitte" av en munter ordfører:

- Øyafestivalen har gitt ukjente norske musikere en sjanse, samtidig som festivalen har dratt inn store superstjerner og gitt oslopublikummet muligheten til å se store navn på nært hold, sa Stang blant annet i sin prisverdige tale.

Ros til Miniøya

Øyafestivalen får også ros for å ikke bare være en festival, men bidra mye til Oslos kulturliv med flere scener på selve festivalområdet og en rekke arrangementer rundt i byen.

Relativt ferske Miniøya får også ros for å servere musikkopplevelser av høy kvalitet til mange tusen barn i Oslo.

– Kombinasjonen av høy kvalitet på artistene, en fantastisk beliggenhet, et entusiastisk publikum og mange engasjerte frivillige har gjort Øya til en viktig del av kulturlivet i Oslo og Norge. For det fortjener festivalen stor ros og en takk fra Oslo by, heter det i begrunnelsen.

Kunstnerprisene

I tillegg til kulturprisen, ble det delt ut flere kunstnerpriser i rådhuset torsdag.

Mottakerne av disse var filmregissør Erik Poppe, New Orleans Workshop Jazzklubb, scenekunstner Mara Acantalicio, billedkunstner Lotte Konow Lund og tegneserieskaperne Steffen Kverneland og Lars Fiske.


Les hele begrunnelsen for kulturprisen til Øyafestivalen her:

Øyafestivalen ble startet opp i 1999, av initiativtakere bak datidens klubbmiljø i Oslo. Fra en sped start på Kalvøya med 1000 deltakere, har festivalen vokst inn i Middelalderparken og har de siste årene hatt 85.000 gjester. Med det er festivalen den største musikkfestivalen i Norge. Øyafestivalen har særlig blitt anerkjent fordi den løfter fram nye band og musikere av høy kvalitet. Mange, små ukjente artister har fått sin sjanse til et gjennombrudd gjennom Øyafestivalen. På den aller første festivalen spilte den gang ukjente band som Madrugada, Jaga Jazzist og Big Bang, navn som i ettertid har vært blant de aller største i norsk pop og rock. Med flere scener på selve festivalområdet og en rekke arrangementer rundt i byen har Øyafestivalen blitt en viktig bidragsyter til kvaliteten i Oslos og Norges kulturliv. Gjennom nysatsningen Miniøya bringer Øyafestivalen musikkopplevelser av høy kvalitet til mange tusen barn i Oslo. Øyafestivalen har gjennom sin innsats også blitt anerkjent internasjonalt. Det har bidratt til å profilere Oslo, gi norske musikere sjansen i utlandet, men også gjort at Øyafestivalen kan trekke til seg et bredt spekter av internasjonale artister. Det er nye navn som har vært ganske ukjente i Norge, men de siste årene har festivalen også hatt besøk av store internasjonale navn som Pulp, Arctic Monkeys, Lily Allen og Robyn. Festivalen har dermed bidratt til at norsk publikum har fått tilgang og kjennskap til mer musikk av høy internasjonal klasse. Kombinasjonen av høy kvalitet på artistene, en fantastisk beliggenhet, et entusiastisk publikum og mange engasjerte frivillige har gjort Øya til en viktig del av kulturlivet i Oslo og Norge. For det fortjener festivalen stor ros og en takk fra Oslo by.

Kommenter denne artikkelen

© Mediehuset dittOslo – skjeriOslo.dittOslo.no
Ansvarlig redaktør: Tore Bollingmo. Nettsjef: Christian Haksø.

For informasjon kontakt: skjeriOslo@dittOslo.no.
Telefon: 22 63 91 00. Gateadresse: Akersgata 28A, 0158 Oslo. Utgiver: Mediehuset dittOslo, Postboks 795 Sentrum, 0106 Oslo.
skjeriOslo har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Kopiering av materiale fra våre sider for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Redaktørplakaten | PFU