Spesifisér ditt søk i en av kategoriene
Add to Favorites Share Send
Overnatting | 18/04/12

Oslodominans på Designdagen – igjen!

  • Foto: Ikke oplyst
Saga Hotel Oslo har gått fra slitent pensjonat til hotell i særklasse, mens Ullevaal Sentrum trådte ut av fotballens skygge og ble et millionbesøkt handelssenter. De er blant de 13 bedriftene og 18 designbyråer fra Oslo som i kveld mottar det ettertraktede Merket for god design.

OSLO: Designdagen er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

Merket for god design belønner bedrifter og designere som sammen skaper produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design.

– Dette er de mest nytenkende og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Pressenytt.

Totalt 33 merker ble delt ut, og som vanlig forsynte hovedstadens bedrifter og designere seg grådig. 13 av merkene gikk til bedrifter med Oslo-adresse, mens byens designere i tillegg fikk en rekke utmerkelser for prosjekter de har gjennomført andre steder i Norge.LES OGSÅ: Grisekjaker og kyllinglever ga miljøpris til Maaemo

Fra boms til boutique

Saga Hotel Oslo er et hotell utenom det vanlige. De høster toppkarakter hos flere uavhengige reisenettsteder og er det eneste hotellet i Norge som har fått være med på Domus Selecta, en samling med de mest romantiske hotellene i verden. Men for bare noen år siden var Saga navnet på et nedslitt pensjonat på Briskeby. Hva har egentlig skjedd?

– Vi fikk nye eiere i 2010 som bestemte seg for å rehabilitere bygningsmassen og fornye pensjonatet til et firestjerners boutiquehotell. Da var det helt nødvendig å også redesigne fasade, logo, skilter og profil, forteller en av landets yngste hotelldirektører, Christian Fr. Sandberg.

Kombinerer klassisk og moderne

Apall Design ble i utgangspunktet bare hentet inn for å lage en logo, men utviklet etter hvert et tett samarbeid med byrået som sto for omforvandlingen av hotellets interiør.

– Ellers er det vanlig at profildesignerne først kommer inn når interiør og utforming er ferdigstilt, men Apall og Delotis Design fikk jobbe sammen om å skape et felles uttrykk som gjennomsyret hotellet i dag, forteller Sandberg.

Den visuelle identiteten, som hotellet og designbyrået får Merket for god design for, tar utgangspunkt i bygningens kombinasjon av klassiske opprinnelse og moderne, stramme linjer. Tradisjonelle materialer som tre, fløyel og silke kombineres med betong, pleksiglass og frostede folier. Logoen har hentet inspirasjon fra hotellets opprinnelige rekkverk i smijern, mens den grafiske profilen kun bruker fargene sort og hvit for å skape et tidløst uttrykk.

Da ordfører Fabian Stang klippet snoren i fjor vår strømmet bestillingene inn, og siden den gang har det ofte ikke vært rom å oppdrive på Saga Hotell Oslo. Nå står flere store hotellkjeder på frierføtter utenfor dørene i Eilert Sundts gate, men så langt har hotellet valgt å stå på egne bein.

Fra fotball til handel

Ullevaal Stadion slet med dårlig besøk, tomme lokaler og stor frustrasjon blant butikkdriverne. Eier DNB Næringseiendom skjønte at noe måtte gjøres.

– Vi måtte omskape Ullevaal til å være et lokalt og attraktivt handelssentrum for noen av Oslos mest kjøpesterke kundegrupper. Til det trengte vi nytt navn og en tydelig identitet, sier senterleder Trond Herberg.

Neue Design Studio ble koblet inn, og senterlederen forteller om et konstruktivt samarbeid. Resultatene har ikke latt vente på seg. Både omsetning og antall kunder har steget kraftig som følge av omprofileringen og den innsatsen senterledelsen og butikkene har lagt ned.

Javascript is required to view this map.
Map

Kommenter denne artikkelen

© Mediehuset dittOslo – skjeriOslo.dittOslo.no
Ansvarlig redaktør: Tore Bollingmo. Nettsjef: Christian Haksø.

For informasjon kontakt: skjeriOslo@dittOslo.no.
Telefon: 22 63 91 00. Gateadresse: Akersgata 28A, 0158 Oslo. Utgiver: Mediehuset dittOslo, Postboks 795 Sentrum, 0106 Oslo.
skjeriOslo har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Kopiering av materiale fra våre sider for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Redaktørplakaten | PFU