Spesifisér ditt søk i en av kategoriene
Add to Favorites Share Send
Restaurant og cafe | 16/03/12

St. Lars: Kjærlighetsbarn på grillen

  • MUNTER MAT: St. Lars har grillet mat i Thereses gate på Bislet i et drøyt år nå. Ryktet forteller om tidvis lett kødannelse foran dørene til den populære bistroen. Slikt gleder naturlig nok medeier Andreas Viestad og restaurantsjef Lars Laurentius Paulsen.  Foto: Ikke oplyst

    MUNTER MAT: St. Lars har grillet mat i Thereses gate på Bislet i et drøyt år nå. Ryktet forteller om tidvis lett kødannelse foran dørene til den populære bistroen. Slikt gleder naturlig nok medeier Andreas Viestad og restaurantsjef Lars Laurentius Paulsen.

  • SMAKFULL PINE: Med et makabert maleri av alle grillkokkers skytshelgen St. Lars som bakteppe, har Andreas Viestad og Lars Laurentius Paulsen hete og fruktbare diskusjoner om vårmenyen og råvarevalg på restaurant St. Lars på Bislet. Foto: Lars Weimoth

    SMAKFULL PINE: Med et makabert maleri av alle grillkokkers skytshelgen St. Lars som bakteppe, har Andreas Viestad og Lars Laurentius Paulsen hete og fruktbare diskusjoner om vårmenyen og råvarevalg på restaurant St. Lars på Bislet.

  12  
På Andreas Viestads restaurant St. Lars griller de både salaten og suppa, og serverer hestetartar og pattegris.

BISLETT: – Jeg liker ikke å snakke om matfilosofi, men St. Lars er et grillsted som er uformelt og røft i sin bistro-stil, dog ambisiøst og svært gjennomtenkt i forhold til maten. Det skal være tydelig hva du spiser og kokkene trenger ikke hakke grønnsakene finest mulig, forklarer Andreas Viestad.

Han viser til retter som lammebog for to, bakte margbein, grillet Bouillabaisse, pistolrøykt foie gras og vannbakkels med endeløs sjokoladesaus.

GUIDE: Sjekk ut St. Lars' Oslo-favoritter her

I aspargesmodus

Fristende? St. Lars ligger på Bislett og åpnet i januar i fjor. Restauranten har fire eiere, men regnes som Viestads kjærlighetsbarn. Ryktene gikk raskt om at han på St. Lars klarte å praktisere det han har prediket om i sin populære matspalte i Magasinet: Historier og oppskrifter på ujålete, klassisk mat preget av tradisjoner og nysgjerrighet.

SkjeriOslo møter matskribenten, tv-kokken og restauranteieren på restauranten i Thereses gate sammen med restaurantsjef Lars Laurentius Paulsen.

Da skjeriOslo kommer inn i restauranten tidlig på formiddagen, sitter de to herremenn med en stabel matbøker foran seg og diskuterer endringene som skal fortjene plass på vårmenyen.

–  Vi har for eksempel snakket om når vi skal gå i aspargesmodus, og vi har hatt en heftig diskusjon om hvalkjøtt, sier Viestad

Etegilde

Hva disse heftige samtaler om grønne vekster og maritime pattedyr betyr for utviklingen av vårmenyen finner en nok best ut ved å besøke restauranten selv. Helstekt hval blir det neppe plass til i de intime lokalene. Hos St. Lars tar de i praksis ikke i mot bordbestillinger. Unntaket er om et sultent lag på 6-8 personer ønsker helstekt pattegris-meny til 750 kroner per person.

Et slikt gilde må i så fall bestilles minst 48 timer i forveien.

–  Vi liker å tro vi kan skape en fest ut av matopplevelsen hos oss. Vi har også en utmerket bar, sier restaurantsjef Lars Laurentius Paulsen, som både har navn og snurrebarter St. Lars verdig.

Heltstekt diakon

Laurentius av Roma (St. Lars eller St. Lavrans) var skattmester og diakon i Roma på 200-tallet. Den vanligste legenden sier at han, etter at pave Sixtus II ble henrettet, fordelte kirkens skatter til de fattige.

Dette var imot keiserens befaling, og for dette ble han, ifølge legenden, langsomt stekt – levende. Derfor er han også skytshelgen for grillkokker – og komikere!

Fullt så brutalt går det ikke for seg på kjøkkenet i Thereses gate. Men ildfullt, ja. Bydelens beboere og andre besøkende løper ingen fare for å bli stekt eller brent, men kan isteden nyte grillet griseøre- og snutesnacks i baren eller en fyrig rødvin fra Libanon i glasset.

Les også om Andreas Viestads matprosjekt på St. Hanshaugen

Grilling er livet

På vårparten kommer Viestad og gjengen bak St. Lars med boka «St. Lars – På grillen». Og enten du har en spedbygget kulegrill eller et avansert grillmonster, får du mellom disse permer servert ulike grillteknikker og rundt 50 oppskrifter. Lidenskapen for denne røykfulle varmekilden deles av våre to intervjuobjekt.

Gjennom å grille maten, oppnår en både temperament og vidunderlige aromatiske nyanser i maten, sier Viestad og gestikulerer som det høver seg for en internasjonal matmann.

–  Vi tør å kjøre på. Alt går på grillen, som de ramsalte ingrediensene i en Bouillabaisse. Bitterheten i Romano-salaten blir ikke mer bitter på grillen, den blir fylt av sødme, røyksmak og mer egenart, supplerer Laurentius Paulsen.

St. Lars holder åpent fra klokka 16 til 22.30 på hverdager og fra klokka 12 til 22.30 på lørdager. Søndag hviler både grill og kokker.

Oslofavoritter

Sjekk ut Andreas Viestad og Lars Lauritius Paulsens Oslo-favoritter her

Favorittrestaurant: i Oslo akkurat nå:

Andreas: Maaemo og Punjab Tandoori på Grønland.

Lars: Food Story på Løkka.

Favorittbar:

Andreas: Den nye japanske på St. Olavs plass, Izakaya.

Lars: Kaffefuglen. Robinet. Bar Boca.

LES OGSÅ: Michelinsk stjernedryss over Maaemo

Les mer om hva som skjer i Oslos restaurant og cafèliv

Javascript is required to view this map.
Map

Kommenter denne artikkelen

© Mediehuset dittOslo – skjeriOslo.dittOslo.no
Ansvarlig redaktør: Tore Bollingmo. Nettsjef: Christian Haksø.

For informasjon kontakt: skjeriOslo@dittOslo.no.
Telefon: 22 63 91 00. Gateadresse: Akersgata 28A, 0158 Oslo. Utgiver: Mediehuset dittOslo, Postboks 795 Sentrum, 0106 Oslo.
skjeriOslo har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Kopiering av materiale fra våre sider for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Redaktørplakaten | PFU