Spesifisér ditt søk i en av kategoriene
Add to Favorites Share Send
Takeaway | 12/09/11

Byen rundt etter pølse med ”knekk”

Skrevet av Nilz

  

  • Syverkiosken serverer byens beste pølser, i følge Pål Solberg. Foto: Ikke oplystSyverkiosken serverer byens beste pølser, i følge Pål Solberg.
  • Pål Solberg foran Lavpris kiosk på Årvoll. Testens billigste pølser! Foto: Ikke oplystPål Solberg foran Lavpris kiosk på Årvoll. Testens billigste pølser!
  • Byens beste pølser er tøffe, og leverer utvilsomt kvalitet. Pål Solberg mener imidlertid det kunne vært mer "knekk". Foto: Ikke oplystByens beste pølser er tøffe, og leverer utvilsomt kvalitet. Pål Solberg mener imidlertid det kunne vært mer "knekk".
  • - Dette må skyldes en misforståelse. Denne pølsa har drukna, mener Pål Solberg. Foto: Ikke oplyst- Dette må skyldes en misforståelse. Denne pølsa har drukna, mener Pål Solberg.
  • Pål "jukser litt" og prøvesmaker en wiener hos Statoil på Bryn. Foto: Ikke oplystPål "jukser litt" og prøvesmaker en wiener hos Statoil på Bryn.
  • - Verken eller, mener Pål. Foto: Ikke oplyst- Verken eller, mener Pål.
Hva kjennetegner egentlig en god wienerpølse? Krydderet? Konsistensen? Vannet? Vi har testa noen av byens mest sagnomsuste pølseboder.
OSLO: - Alt som knekker kan kanskje ikke kalles wiener, men en wiener uten ”knekk” er uomtvistelig en dårlig pølse, mener ”Kokken Pål” Solberg. Skjer i Oslo har gitt han i oppdrag å smake seg gjennom et utvalg av byens pølsegryter, noe som skulle vise seg å bli et møte med alt fra regelrette ”drukningsulykker” på Ulven til noe i nærheten av direkte pølselykke på Alexander Kiellands Plass.

- Jeg juksa nok litt med en bensinstasjonpølse innimellom de tradisjonelle bodene, men man må jo teste ”fienden” også, om man skal kunne vurdere smaken skikkelig, mener Solberg. Han er til daglig generalsekretær i interesseorganisasjonen Ungdom og Fritid. På fritiden ihuga hobbygourmet, noe som etter år med kokkeoppdrag i alt fra bryllup og festivitas til politiske stormøter og festivaler har gitt han tilnavnet ”Kokken Pål”.

- Det er rart med det, men etter at du har tilberedt hjort til 110 personer hender det ofte at du har mer lyst på en wienerpølse enn å sette deg til bords med gjestene for å spise middag, spøker han, før vi tar fatt på den alvorlige oppgaven.

Lavpris Kiosk, Årvoll

Karakter: 4/6

Leverandør: Åkeberg Skoglunn

Mest spennende tilbehør: Agurkmix

Pris for pølse i brød: 13 kroner

Rett over gata fra Årvoll senter finner vi pølseboden med testens billigste wiener i brød, nemlig Lavpris Kiosk. Her får du en pølse i brød for fattige 13 kroner, og samme måltid servert i lompe for 12. Pål er tydelig fornøyd med tingenes tilstand.

- Dette er utrolig billig for en pølse, og til den prisen vil jeg si at den er god. Det mangler nok en god del knekk for at den skal nå til topps, men jeg vil påstå at den er tilnærmet perfekt krydret. Hadde det ikke vært for et elendig pølsebrød, og at den hadde badet litt for lenge i gryta kunne dette eksemplaret vært noe å skrive hjem om, mener han bestemt, og knasker i seg resten av godbiten før fotografen rekker å si så mye som ”smake litt?”.

Statoil, Bryn

Karakter: 3/6

Leverandør: Leiv Vidar

Mest spennende tilbehør: Pølsedressing på plastflaske

Pris for pølse i brød: 25 kroner

Som den ærlige pølseelskeren han er må Pål innrømme at det hender han tyr til bensinstasjoner for å få seg en wiener i farta, og dermed mener han også det er på sin plass å innlemme Statoil på Bryn i testen.

- Vel, her må jeg nok si at brødet kom best ut altså. Det at jeg kunne velge mellom grovt og fint pølsebrød er en fin ting.

- Hva med selve pølsa?

- Du, den var tam. Dårlig knekk og litt kjedelig på smak. Men det var ikke noe direkte galt med den heller altså, den bare ga ikke nok av seg selv. Den duger i farta, men kan nok ikke stille opp mot de beste pølsebodene, fastslår Pål.

Byens beste pølser (Lennarts kioskdrift), Alnabru

Karakter: 4/6

Leverandør: Åkeberg Skoglunn

Mest spennende tilbehør: Pannestekt løk og potetmos

Pris for pølse i brød: 25 (tilbehør kommer i tillegg)

- Denne bua har et navn som krever sin pølse, sier Pål, mens han myser fornøyd utover uteområdet til pølseboden med testens tøffeste navn.

- Ah. Dette var saker! Pål setter tenna i en av Lennarts wienerpølser i brød, og viser med hele ansiktet at dette er noe han liker.

- Her får du liksom pølse i brød. Du får akkurat det du ber om. Brødet var også veldig godt. Slettes ikke seigt, som er et problem hos mange av de andre. Den kunne dog hatt en anelse mer knekk og litt ekstra krydder, men dette er det ingenting å si på. Det trekker imidlertid litt ned dette med porno på hylla bak disken. Det passer ikke så godt sammen med pølsesalg synes jeg. Porno trekker ned, men ellers er dette blant byens beste pølser om dagen, sier gourmeten.

TS Kiosken, Brobekk

Karakter: 3/6

Leverandør: Åkeberg Skoglunn

Mest spennende tilbehør: Masse sennepstyper

Pris for pølse i brød: 25 kroner

- Her var det ikke nok sprut. Dessuten var det lite knekk i pølsa, mener Pål, som også sier seg misfornøyd med at det selges brødskive med makrell i tomat i en pølsebod.

- Eh, sprut?

- Jeg mener en ekte wienerpølse skal knekke og sprute når man tar første biten. Det var noe med konseptet som skurra litt, sier han og tar en bit til.

- Eller vent nå litt. Denne var egentlig ikke så verst likevel tror jeg. Nei, vet du hva, dette her er en pølse som trengte litt tid. Hadde det ikke vært for at den sannsynligvis har ligget litt for lenge i vannet kunne denne vært ganske god. Skulle gjerne gitt dem en sjanse til, men dette ble vel alt i alt et litt leit møte med TS Kiosken, sier Pål, litt trist til sinns i det vi vrenger videre på pølseferden.

Matbit Kiosk, Ulven

Karakter: 2/6

Leverandør: Åkeberg Skoglunn

Mest spennende tilbehør: Sennep fra Telemark

Pris for pølse i brød: 20 kroner

Pål blir stille etter å ha tatt den første tyggen av pølsa fra Matbiten. Så blir han blank i øynene. Grøsser litt.

- Dette her… Nei, denne pølsa har drukna den, sier han stille.

- En wiener som har mistet all smak. Overhode ingen knekk. Totalt fravær av krydder. Den smaker bittert, og det har den jo god grunn til, etter alt den åpenbart må ha vært gjennom den siste tiden. Dette må skyldes en ulykke. Drukningsulykke i pølsegryta, sier Pål. Han vil ikke snakke så mye mer om besøket på Ulven.

Syverkiosken, Alexander Kiellands Plass

Karakter: 5/6

Leverandør: Åkeberg Skoglunn

Mest spennende tilbehør: Tyttebær(!)

Pris for pølse i brød: 21 kroner.

- Dette her er pølse det! Skikkelig god på knekk er den. Smaken sitter som et skudd. Kunne nok vært hakket sterkere etter min smak, men her er det vanskelig å sette fingeren på noe som helst. Når de attpåtil byr kunden på tyttebær som tilbehør når de opp til topps om det er jeg som skal bestemme. Dette her var tilnærmet perfekt, skryter Pål. Han deler likevel ikke ut sekseren. Brødet er ikke godkjent.

- Seigt og kjedelig. Så gode pølser fortjener en bedre seng enn dette her, mener Pål.

- Syverkiosken har byens desidert beste pølser, avslutter Skjer i Oslos ubestridte pølsemann.

Kommenter denne artikkelen

© Mediehuset dittOslo – skjeriOslo.dittOslo.no
Ansvarlig redaktør: Tore Bollingmo. Nettsjef: Christian Haksø.

For informasjon kontakt: skjeriOslo@dittOslo.no.
Telefon: 22 63 91 00. Gateadresse: Akersgata 28A, 0158 Oslo. Utgiver: Mediehuset dittOslo, Postboks 795 Sentrum, 0106 Oslo.
skjeriOslo har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Kopiering av materiale fra våre sider for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Redaktørplakaten | PFU