Spesifisér ditt søk i en av kategoriene
Add to Favorites Share Send
Takeaway | 10/04/12

Sushieksplosjon truer kebaben

Skrevet av Journalist trine.dahl-johansen@dittoslo.no

  

  • PÅ DØREN: Sushi har tatt over 20 prosent av takeawaymarkedet i hele Oslo og flere steder danker den ut kebaben. Men fortsatt er det pizzaen som foretrekkes når maten blir levert på døren. Foto: Illustrasjon fra Clipart og Wikimedia/NorwegianMarcus

    PÅ DØREN: Sushi har tatt over 20 prosent av takeawaymarkedet i hele Oslo og flere steder danker den ut kebaben. Men fortsatt er det pizzaen som foretrekkes når maten blir levert på døren.

    Foto: Illustrasjon fra Clipart og Wikimedia/NorwegianMarcus
Når Oslofolk bestiller mat hjem på døren er det pizza som frister mest. I øst er det kebab og i vest er det sushi som tar andreplassen.

OSLO: Tallene er basert på de siste 14 000 bestillingene fra privatmarkedet via nettsiden justeat.no, som har over 80 partnerrestauranter med takeawaymulighet i Oslo tilknyttet seg. Her finner vi en rekke utsalgssteder som blant annet Jafs, Tasty Food og Dominos pizza.

Kebab på Nordstrand

Justeat.no har analysert de siste 1000 bestillingene i alle Oslos bydeler i 2011 og pizza er den soleklare favoritten over hele byen. Langt over halvparten av ordrene via nettsiden var den runde, italienske spesialiteten. Sushi og kebab kniver om andreplassen og det er i de østre bydelene, som Grorud, Stovner, Alna og Østensjø, man finner flest kebabspisere. Det gjelder også bydelene Nordstrand, og Søndre Nordstrand.

LES OGSÅ: Oslo+pizza=sant

Indisk i Bjerke

I Bydel Bjerke er det derimot indisk mat som krever andreplassen med hele 23 prosent av bestillingene, mens kebabkjøpene bare er på en femteplass med fire prosent.

– Det er også tydelig å se at de unge hippe på Grünerløkka skiller seg ut. Ingen bestiller så mange vegetarretter og ekstra wasabi som dem. Klassisk nok er det også frognerfolk som kjøper mest dessert, mens det er de på Ullern som spiser minst Kebab, forteller administrerende direktør i Just Eat, Morten Sand til skjeriOslo.no.

Sushieksplosjon

Han legger til at utviklingen av spesielt sushisalget har økt i løpet av et år.

– Totalt for Oslo har sushi nå en andel på 20 prosent av leveringsmarkedet og pizza har gått noe tilbake. Men dette er en oslotrend, for utenfor Oslo står fortsatt pizzaen veldig sterkt. Vi har sett en kjempeeksplosjon av sushirestauranter i Oslo og her er folk veldig sushiorienterte, sier han og viser til statistikken hvor sushi er med på topp fem i samtlige bydeler.

Vi har sjekket prisen på alle sushisteder i Oslo. Finn den billigste nær deg her!

Sunnhet i fokus

– De som har startet med sushilevering har lyktes veldig med det. Dette underbygges også av tall fra Norstat for hele Norge, hvor tallene viser at i sentrumsnære strøk bestiller folk sushi hjem. Indisk mat er også i vinden for tiden og mange flere restauranter leverer hjem til kundene enn før, forteller han og tror fokus på sunnere mat i media er en utløsende faktor.

– Folk over hele byen har blitt mer fokusert på sunn og god mat i løpet av uka, også når det gjelder takeaway, men vi ser jo at enkelte bydeler slår kraftigere ut og det selges mer sushi mot vest.

Prisvariasjoner

Bydel Sentrum er ikke med i statistikken fordi mange av bestillingene der kommer fra næringsvirksomhet som kjøper overtidsmat. Det gir dermed feil utslag i forhold til privatmarkedet i de andre bydelene.

Prisen på i ulike matkategoriene varierer ganske mye. Den billigste pizzaen hos Just Eats partnerrestauranter finner man i Bydel St. Hanshaugen. Der er gjennomsnittsprisen 134 kroner, mens den dyreste er i Bydel Gamle Oslo med 204 kroner. Om man vil ha billig sushi er det Bydel Alna som er vinneren. Der er snittprisen 102 kroner mot 229 kroner i Bydel Frogner – altså mer enn dobbelt så dyrt. I Bydel Grorud finner man den billigste indiske maten med en snittpris på 161 kroner. For samme type mat må man betale 225 kroner i Bydel Ullern.

LES OGSÅ: Fem gode burgere


– Hva slags mat bestiller du når du kjøper takeaway?

Hanne Kreutz, Bydel Østensjø: – Når jeg bestiller noe hjem blir det stort sett pizza.Joseph og Alexis Henriksen, Bydel Nordre Aker: – Pizza, men vi har ikke bestilt takeaway på mange måneder.

Per Håkman, Bydel Sagene: – Pizza! Og noen ganger sushi og indisk. Sushi har tatt over litt fordi det er enkelt og sunt.


Gunnar Solberg, Bydel St. Hanshaugen: – Pizza og sushi.

Kommenter denne artikkelen

Kommentarer

Just Eat er genialt!

Men jeg finner ikke veldig mange sushi restauranter der:(
Sushi Oslo

Kanskje ikke så mange som leverer enda? Når skal sushi sjappene skjønne at folk vil ha sushi på døren?

Kebab der i mot :) tydeligvis mange som leverer kebab i oslo !

 

© Mediehuset dittOslo – skjeriOslo.dittOslo.no
Ansvarlig redaktør: Tore Bollingmo. Nettsjef: Christian Haksø.

For informasjon kontakt: skjeriOslo@dittOslo.no.
Telefon: 22 63 91 00. Gateadresse: Akersgata 28A, 0158 Oslo. Utgiver: Mediehuset dittOslo, Postboks 795 Sentrum, 0106 Oslo.
skjeriOslo har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Kopiering av materiale fra våre sider for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Redaktørplakaten | PFU